DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Arbetssituationen värst sedan 90-talet”

Arbetsmarknaden på Åland har inte varit så dålig sedan nittiotalets recession, skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub i en ny rapport.

Det är en mörk bild som framträder i Åsubs nya rapport, som släpptes idag:

”Den rådande Coronavirussituationen (…) har mycket stora konsekvenser för sysselsättningsläget på den åländska arbetsmarknaden”, skriver utredaren Jonas Karlsson i rapporten.

”Situationen på den åländska arbetsmarknaden i juli 2020 kan närmast jämföras med 90-talets recession”, konstateras vidare.

Den enda ljusglimten är möjligen att antalet permitterade, alltså de som har en arbetsgivare men tillfälligtvis saknar arbete, minskat med nästan hälften sedan juni.

Hårdast drabbat är Mariehamn, där den relativa arbetslösheten låg på 14,3 procent (att jämföra med fjolårets juli på 5 procent). Samtidigt är det dock i Mariehamn som antalet arbetslösa och permitterade personer minskat mest sedan förra månaden (med 122 personer jämfört med juni 2020).

På landsbygden var arbetslöshetstalet i juli ca 9,4 procent (2,6 procent i juli ifjol) medan det i skärgården steg till 7,2 procent (2,8 procent i juli ifjol).