DELA
Foto: Jonas Edsvik

Arbetsordningen har processats i tre år

Förslaget till ny arbetsordning för lagtinget har diskuterats i tre år. Ändå blev det så bråttom på slutet att utskottsbehandlingen måste göras på en dag.

Det är en arbetsgrupp i lagtinget som jobbat med förslaget, där är talman Bert Häggblom (Ob) ordförande. I gruppen har även Katrin Sjögren (Lib), Roger Nordlund (C), Mika Nordberg (MSÅ), Camilla Gunell (S), Simon Holmström (HI) och Stephan Toivonen (ÅLD) suttit.

Ni har jobbat med det här i tre år, men nu blev det väldigt bråttom att få det klart. Varför?

– Om det här ska träda i kraft så ska det träda i kraft den 1 november, så det måste dras ihop. Den har varit på remiss till grupperna och då var ersättarfrågan en stor del, det blev en lång diskussion mellan gruppledarna och under den tiden har vi inte jobbat i arbetsgruppen.

Men du som ordförande har väl ett ansvar att få arbetet klart i tid?

– Jo, och nu har vi lagt fram det.

Men missnöjet verkar stort med att utskottet inte hann processa det ordentligt?

– Det har varit upp till var och en hur mycket man förankrat det i gruppen. Det har vi väl trott det varit mer förankrat än det var.

Frågan om samordningen av pensioner blev ett ämne för diskussion först i år, men enligt Bert Häggblom fanns ingen enighet om att det måste förändras.

Nu var utskottet väldigt missnöjt med arbetstakten. Vad är din kommentar till att utskottet inte fick tid att behandla alla aspekter?

– Det är ju upp till utskottet att göra den bedömningen. Utskottet har följt önskemålet om att ta det i snabb takt, men utskottet är ju exklusivt och kan bestämma till den delen, men de ansåg väl att punkterna behöver träda i kraft den 1 november. Det mesta har inte varit tvistigt, säger Bert Häggblom.

Presidiet tryckte på

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, säger att det var lagtingets presidium som tryckte på om en snabb behandling i utskottet.

– Faktum är att ska det här i väg före valet ska det igenom nu i sommar och vi har inte många plena kvar. Tidtabellen var sådan att det inte fanns några alternativ. Ingen i utskottet var nöjd över det här.

Hade inte utskottet kunnat behandla det under sommaren och lagtinget ta beslut i september?

– Lagstiftningskontrollen tar tid och i höst börjar valkampanjen. Det här måste vara klart i god tid. Jag håller med om att det här behöver gå igenom nu före midsommar, men det känns inte bra att vi inte kunde fördjupa oss.

Rainer Juslin anser att hela förslaget borde ha varit på bordet redan för ett år sedan, eller åtminstone tidigare i år.

Måste lagen passera lagstiftningskontrollen innan valet?

– Det är väl ändå önskvärt, så att nya lagtinget vet vad som gäller.

Men om ingen i utskottet var nöjd, som utskottsordförande har du väl en integritet att vägra vika ner dig för påtryckningarna?

– Vi tyckte att vi måste få igenom det här, med beaktande att det finns många bra förbättringar. Jag tyckte inte det var någon vits. Vi sa det på mötet att vi får markera det när vi presenterar det, säger Rainer Juslin.