DELA

Äntligen fred!

Efter 52 blodiga år har ett fredsavtal undertecknats mellan den Colombianska regeringen och vänsterguerillan Farc. Farc som i vakuumet efter landets knarkbaroner gjort sig starka med pengar från tillverkning och smuggling av kokain har länge kämpat för vad de anser vara landets bästa, revolution.

De har i sina strävanden ödelagt hundra tusentals liv.

Men nu verkar det långvariga inbördeskriget i Colombia faktiskt gå mot sitt slut. Redan för fyra år sedan började en fredsuppgörelse mejslas fram och förhandlarna blev till sist så pass nöjda med uppgörelsen att landet äntligen kan avsluta de blodiga striderna inom sina gränser.

Jag har en personlig relation till landet Colombia. Jag har rest från den ökända piratstaden Cartagena i norr genom den mytomspunna kokainhuvudstaden och knarktyrannen Pablo Escobars hem Medellín och vidare genom de slingrande bergsvägarna mot Cali där så många bussar har rånats, och människor kidnappats genom åren.

Colombia har sedan länge plågats av krig och konflikter, och än så länge är det inte över. Det finns fortfarande paramilitära grupper som tjänar på att landet fortsätter vara instabilt och kommer fortsätta arbeta med våld och skräck som metod för att driva sina egna giriga agendor.

Men ett stort steg på vägen är fredsuppgörelsen mellan Farc och regeringen.

Och det glädjer mig.

För jag har aldrig besökt ett land som har en så trevlig befolkning. Vart jag än vände mig i Colombia, som har fått så dåligt rykte, möttes jag av vänliga människor som faktiskt tog sig tid att hjälpa, förklara och underlätta för en vilsen turist som jag.

Jag unnar den snälla och vackra befolkningen fred, någonting de inte har upplevt på väldigt länge.

Och jag beundrar styrkan hos de individer som trots svåra kriser i sina egna liv klarar av att vara så öppna och tillmötesgående mot andra, även främlingar som inte ser ut som de gör eller förstår språket särskilt bra.

Grattis Colombia, må freden vara för evigt.