DELA
Foto: Åsa Olofsson

”Andningsljud” i Svibyviken orsakade jättepådrag med dykare

Strax efter klockan tre på söndagsmorgonen hörde förbipasserande ansträngda och högljudda andningsljud i Svibyvikens vatten mellan ÅSS och Mariehamns Energi. Ett jättepådrag med dykare påträffade upphovet till ljuden: En hungrig säl.

Klockan 03.10 kom larmet till Alarmcentralen: Plågade, högljudda andetag kunde höras ur mörkret från vattnet utanför ÅSS. Förbipasserande fick inte kontakt med den nödställde och ringde genast nödnumret 112.

Alla myndigheter och instanser reagerade med föredömlig snabbhet och styrka. Mariehamns räddningsverk, Strandnäs FBK, polisen och Gränsbevakningen var blixtsnabbt på plats, med dykare beredda till undsättning och livräddning.

Den flåsande varelsen i vattnet visade sig dock vara en sällskaplig säl.

– Den kom villigt fram och visade sig när vi lyste med våra lampor, berättar t f brandmästare Sebastian Mansnerus för Nyan.

– Det händer ibland att de kommer så där långt in i viken. Den var väl hungrig stackarn.

De utryckande styrkorna återvände till sina utgångsplatser. Sälen ”föranledde inga ytterligare åtgärder” och fick frustande simma vidare.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp