DELA
Foto: Jeremic Slavoljub

Amalias limonad vill bli större och grönare med emission

Amalias Limonadfabrik vill växa.En aktieemission som kan ge upp till 675 000 euro i nytt kapital inleddes den här veckan.

Ett mål med emissionen är att Amalias limonadfabrik ska äga Mercedes chocolaterie och bageriet Johannas hembakta i Finström till hundra procent.

– Alla tre är skilda aktiebolag. Nu äger Amalias limonadfabrik en del i de andra bolagen, säger grundaren Tony Asumaa.

Han räknar med betydande synergieffekter inom distribution och inköp med bageriet, chocolateriet och limonadfabriken finns på samma plats.

– Till exempel, om bageriet gör pepparkakor till julen kan Channa (Öhman) på chocolateriet doppa dem i choklad.

Och det kan ge ett jämnare kassaflöde över året.

– På vintern säljer man inte mycket limonad men en massa choklad.

De tre bolagen omsätter i dag tillsammans runt 800 000 euro per år. Med emissionen med spannet 86 400–675 000 euro vill företaget lägga grunden för ökad export till Sverige, Finland och taxfreehandel.

Solpaneler på nybygge

Ett nybygge på 160 kvadrat på anläggningen ska fyllas med solpaneler som kan täcka 30 procent av de tre företagens behov.

– Sen skulle vi kunna köpa in vindkraft så att vi har grön el i hela vår produktion. Det går åt mycket el i limonadproduktionen och bageriet.

Öppnat starkt

Coronapandemin drabbade Amalias limonadfabrik hårt när turismen avstannade 2020. Gården hade tidigare runt 25 000 besökare per år. Bokningsläget inför 2023 ser lovande ut.

Aktieemissionen pågår till 31 mars och avslutas tidigare om den blir fulltecknad.

– Man vet inte hur det går för vi lever i osäkra tider. Men emissionen öppnade starkt, över förväntan. Det är både befintliga ägare och nya som tecknar aktier, säger Tony Asumaa.