DELA
Foto: Ida K Jansson

Allt i ett i Högskolans metodrum

Istället för en simulator här och ett trångt klassrum där finns nu allt samlat på ett och samma ställe.

I Högskolans nya rymliga metodrum.
På första våningen i Högskolan Norra ligger metodrummet. Tidigare fanns de olika delarna i metodrummet utspridda på två olika klassrum i två olika byggnader. Nu är allting samlat i ett större klassrum som sjöfartsprogrammet, sjukskötarutbildningen och Ålands sjösäkerhetscentrum turas om att använda i sina kurser.

– Det är ett otroligt lyft för Högskolan att kunna erbjuda ett bra metodrum, säger Anna Lundberg som ansvarar för hälso- och sjukvårdskurserna på sjöfartsprogrammet. Hon får medhåll av Jenny Österbacka, lärare på sjukskötarutbildningen.

Metodrummet består av en teoridel med bord, stolar till 12 studerande och en tavla, precis som i vilket klassrum som helst. Den andra halvan av metodrummet är uppbyggt för att likna en vårdavdelning på ett sjukhus. Här finns tre sängar med en patient i varje. I ena gavel ligger ett medicinrum där läkemedel förvaras.

De tre sjukskötarstuderandena Catrin Karlsson, Calle Bomansson och Jasmine Höglund håller som bäst på att förbereda en av patienterna inför en höftledsoperation.

– Varje lektion är 45 minuter och de får en uppgift som ska lösas under den tiden, säger Österbacka.

Patienten är simulatordockan SimMan 3G som den här dagen döpts till Sven-Olof och är 84 år.

Simulatordockan både blinkar och andas där den ligger i de färgglada patientkläderna.

– Den pratar, svarar på frågor, andas och ger ifrån sig smärtljud.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!