DELA
Foto: Ida K Jansson

Allt fler barn får undervisning hemma

Familjen Einebrant-Mossberg flyttade till Åland i god tid innan barnen Eira och Ebbe når skolåldern.

Orsaken är att föräldrarna vill undervisa sina barn hemma – en möjlighet som allt fler väljer.
I lördags ordnade ett gäng föräldrar seminarium om hemundervisning för allmänheten. Seminariet som hölls i stadsbiblioteket var välbesökt och i publiken fanns åtminstone tre lagtingspolitiker.

På Åland och i övriga Finland är hemundervisning möjlig, i motsats till Sverige där lagen ändrades omkring 2011. Därför har många familjer valt att flytta till Åland – och strömmen av ”skolflyktingar” blir allt stridare.

I dag undervisas ett 40-tal barn hemma av sina föräldrar. En rimlig gissning är att antalet hemundervisare än omkring 20, men det är svårt att skapa n tillförlitlig statistik eftersom alla inte är medlemmar i den åländska föreningen för hemundervisare.

Jenny-Linn Einebrant och Tobias Mossberg flyttade till Åland från Sverige i fjol, två år innan äldsta barnet Eira Mossberg fyller 7. Hon är nu 6 och lillebror Ebbe är 4 år. Flytten skedde i god tid med tanke på barnens ålder.

– Det började med att jag inte kände mig helt okej med att barnen skulle gå på förskola och jag funderade på hur det skulle bli sen när de skulle börja skolan, berättar Jenny-Linn som då inte visste att hemundervisning inte längre var möjlig i Sverige.

Ingen av dem har själva växt upp med hemundervisning men de vet ändå att de fattat rätt beslut. I början stannar mamman hemma med barnen men avsikten är att föräldrarna ska dela på hemundervisningen och att en i taget ska jobba.

Läs mer i måndagens Nya Åland!