DELA
Foto: Jonas Edsvik

Allergin försvann när Leon skippade citronsyra

När läkemedlen inte räckte till för att stoppa Leon Petterssons allergiproblem lämnade han bort all mat och dryck med tillsatsämnet citronsyra.

Nu kan han köra gräsklipparen, krama katten och spela fotboll igen.
Pollen- och gräsallergi och astma hade gjort livet svårt på sommarhalvåret för nioåriga Leon som gillar att sporta och vara i farten. När andra barn hade kul utomhus satt han ofta inne i hemmet i Eckerö Storby.

Familjen kunde inte hänga ut sängkläder på tork på sommaren. Katterna fick inte sova i Leons rum.

När han först fick symptomen trodde föräldrarna Frida och Ante Pettersson att det var en vanlig förkylning. Men samma sak hände år efter år, från att björken blommade på våren till slutet av sommaren.

– Det var jättesvårt att andas, ögonen kliade jättemycket och så rann det jättemycket ur näsan, berättar Leon.

Allt ändrades för ett år sen.

– Det var på Kristi himmelsfärdsdag, i början av maj. Jag mådde jättedåligt. Jag hade tagit mycket mediciner men måste ändå vara inomhus med alla fönster och dörrar stängda.

Han tog sina ögondroppar och nässprayen men inget hjälpte. Ögonen var så gott som igenmurade den dagen, berättar Frida.

Då hittade hon av en slump en allergiartikel på Facebook. Den handlade om en svensk kvinna som hade blivit fri från sina besvär efter att hon tagit bort all mat som innehöll kemiskt framställd citronsyra från sin diet.

– Det fanns inget att förlora, tänkte jag. Vi lusläste alla innehållsförteckningar och rensade ut allt som innehöll citronsyra hos oss, berättar Frida.

Allt där förteckningen innehöll E330, E331, E332 och E333 åkte ut.

Efter en vecka hade Leon slutat klia sig vid ögonen och näsan.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!