DELA

Alkoholreform ger starköl i mataffärer

Starköl i matbutiker och kiosker och även gårdsförsäljning av starköl ser ut att bli verklighet om den nya alkohollagen i Finland går igenom.
Regeringen i Helsingfors kom överens om en rad alkoholreformer i torsdags, bland annat ska matbutikerna i framtiden få sälja starköl. Mindre byråkrati och en liberalare alkoholpolitik präglar riktlinjerna för den nya alkohollagstiftningen. Samlingspartiet och Sannfinländarna hade önskat sig en ännu högre gräns, men Centern har stretat emot.

Åland har egen behörighet i frågor som gäller utskänkning i restauranger, i annat fall gäller rikets alkohollagar.

Gårdsförsäljning av öl

För Ålands del är det mest glädjande att gårdsförsäljning av öl föreslås skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

– Vi är flera ledamöter som aktivt har lobbat för gårdsförsäljningen av öl eftersom vi ser det som en möjlighet för mindre bryggerier som tillverkar hantverksöl att skapa nya arbetsplatser runt om i landet och att det kan öka gårdsturismen, skriver han.

Han skriver också att det tidigare varit oklart om EU-lagstiftningen tillåtit gårdsförsäljning. Men ännu måste EU godkänna gårdsförsäljning av starköl för att det ska inkluderas i den slutliga regeringspropositionen.

Riktlinjerna skulle bland annat innebära att den högsta tillåtna alkoholhalten på drycker som säljs i matbutiker och kiosker skulle vara 5,5 procent istället för nuvarande 4,7.

Läs mer i Nya Åland Måndag.