DELA
Foto: Magnus Stenberg
Alice Stenberg stående bakom, stolen. På bilden syns också Tobias Aspelin och Elsa Kihlberg, elev på Teaterhögskolan som liksom Alice Stenberg gör sin första praktik på Norrbottensteatern.

Alice Stenberg spelar Bergman på Norrbottensteatern

– Det är väldigt spännande att få göra sin första roll på en professionell teater, att vara i en miljö med professionella skådespelare i en sådan maffig föreställning. Det säger åländska Alice Stenberg, som medverkar i Norrbottensteaterns uppsättning av ”Fanny och Alexander”.

Norrbottensteatern, med bas i Luleå, hade premiär lördagen den 21 oktober på sin uppsättning av Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Dagens Nyheters recensent Anna Håkansson kallar föreställningen för ”en rik hyllning till teatern”.

Alice Stenberg spelar bland andra Justina.

– Det är hon som är den lömska pigan i gråa Biskopsgården som barnen tyr sig till men sedan blir svikna av, säger hon.

Alice Stenberg går på Teaterhögskolan i Luleå och hennes klass gör sin första praktik i ”Fanny och Alexander”, där bland andra Gunilla Röör medverkar.

– Det är en av Norrbottensteaterns största satsningar någonsin, och det är jättekul att få vara med, säger Alice Stenberg.

”Helaftonsföreställning”

Ensemblen uppgår till ett 20-tal personer, och föreställningen är 3,5 timmar lång. Inte lika lång som Ingmar Bergmans film, men ”en helaftonsföreställning”, som Alice Stenberg säger.

– Det är väldigt spännande att få göra sin första roll i en miljö med professionella skådespelare i en sådan maffig föreställning.

I rollen som pigan Justina har Alice Stenberg många scener mot barnen som spelar titelrollerna.

– Jag är väldigt glad åt chansen att så tidigt få jobba med barn. Det är en otroligt bra erfarenhet. Man måste vara lite extra på tårna, repetera en scen tio gånger snarare än tre, för att saker ska sitta, säger hon.

Norrbottensteaterns uppsättning av ”Fanny och Alexander” har fått ett mycket positivt mottagande, enligt Alice Stenberg.

– Norrbottenskuriren och Svenska Dagbladet har skrivit fantastiska recensioner, och publiken har också lovordat. Så man blir taggad att ge fler föreställningar. Vi spelar fram till den 20 december, och har just nu 26 föreställningar kvar.

Alice Stenbergs nästa praktik blir på Uppsala stadsteater, i vår.

– Då är jag med i ”Furan”, en dramatisering av en barnbok. Det blir en entimmesföreställning med lite skräck i, för barn i låg- och mellanstadiet. Jag ska spela storasystern i familjen. Den har premiär i mitten på februari.