DELA
Foto: En man körde full, med minst 1,52 promille i blodet och tände eld på en personbil i Jomala. För det fick han 65 dagars villkorligt fängelse. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Alarmcentralen firar 112-dagen med test

I hela EU är telefonnumret 112 ett nödnummer. Sedan 2009 firas också 112-dagen i hela EU med ett test till hela befolkningen.

Idag, torsdagen den 11 februari (alltså 11.2) kommer myndigheterna i Finland och på Åland att testa det officiella förmedlingssystemet för varningsmeddelanden. Vid testningen, som sker exakt kl 11.20, sänds ett meddelande ut via radio och tv och finns på text-tvs sida 112. Information om testet publiceras också på www.kris.ax.

”Genom att ringa 112 på Åland kan du vid akutsjukdom, olycksfall eller annan akut händelse få hjälp av polis, ambulans, brandkår eller sjöräddning”, skriver tf alarmmästare Johan Ehn i ett pressmeddelande.

”För att detta ska vara möjligt krävs ett mycket nära samarbete mellan samtliga blåljusmyndigheter och oss på Alarmcentralen. Det är också viktigt att komma ihåg att 112 inte är ett allmänt informationsnummer som man ringer vid strömavbrott, eller när en svan är fastfrusen”, skriver han vidare.

Ehn erinrar avslutningsvis om att det viktigt att svara på alarmoperatörens frågor när man ringt 112, och att det är bra att vara förberedd på att kunna svara på vart man behöver hjälpen.

Nyan önskar alla en bra 112-dag – förhoppningsvis utan olyckor!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp