DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>RÄTT HÅLL EU-kommissionens handlingsplan är ett steg i rätt riktning, säger Julia Lindholm, landskapsregeringens representant i Bryssel.

Ålänningar kan få TV4 Play

EU-kommissionen vill att betalande ålänningar ska kunna titta på TV4 Play och andra kommersiella tv-kanaler på nätet.
I veckan presenterade EU-kommissionärerna Andrus Ansip och Günther Oettinger kommissionens strategi för den inre digitala marknaden, alltså hur vi konsumerar varor och tjänster på nätet.

En av punkterna handlar om så kallad geografisk blockering. Det är bland annat den som hindrar ålänningar att titta på alla program på SVT Play, TV4 Play eller film- och sportkanaler på nätet.

Det här vill kommissionen ändra på. Den vill göra det möjligt för alla EU-medborgare att titta på de kommersiella kanalerna på nätet oavsett var i unionen du befinner dig. Det enda som krävs är att du betalar för tjänsten.

Det här är ett steg i rätt riktning, säger Julia Lindholm landskapsregerings representant i Bryssel.

– Det är ett förtydligande om att företag inte får vägra en enskild konsument att köpa en tjänst bara för att man bor i ett annat land, säger hon.

Hur det går för public service-tjänster som SVT Play, som gratis men finansieras av skattemedel, är ännu ett stort frågetecken eftersom de inte är regelrätta köptjänster.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!