DELA
Foto: Stefan ÖhbergUTOMLANDS Det faktum att det sociala mediets servrar ligger utomlands gör att den åländska polisen har minimala chanser att spåra de skyldiga till utpressningen.

Ålänningar har utsatts för pedofilutpressning

Minst två åländska män har pressats på pengar i sociala medier efter att de tillfredsställt sig själva framför en okänd kvinna.
Den åländska polisen har under de senaste veckorna mottagit två anmälningar om misstanke om utpressning på sociala medier.

Män har kontaktats av kvinnor på sociala medier för sexuella chattar. I privata chattkonversationer med webbkamera har kvinnorna sexuellt tillfredsställt sig själva och uppmanat männen göra samma sak. Männen har inte varit medvetna om att konversationen spelats in.

Efteråt har kvinnorna hotat med att stämpla männen som pedofiler med hot om att sätta upp bilderna på nätet och skicka dem till deras arbetsgivare, myndigheter och bekanta om männen inte betalar en given summa.

I ett av fallen har ”kvinnan” börjat med att kräva mannen på 10 000 euro. Då hon inte fått pengarna har hon krävt 5 000 och sedan 1 000 euro.

Kvinnorna först utgett sig för att vara 25 år gamla men ändrat sig och sagt att de är 13 år gamla.

Läs mer i morgondagens Nya Åland!