DELA

Ålänning först i norden på anrik fyrverkerifestival

Företaget JoHo Pyro, med grundaren Johan Holländer i spetsen, kommer nästa vecka att möta tufft motstånd när han deltar i anrik fyrverkeri tävling i franska Cannes.
Imorgon bär lastbilen av med det färdiga fyrverkeriet som last, på måndag åker han själv när till Cannes och nästa fredag så är det dags för JoHo Pyros tävlingsbidrag. Det är alltså bråda tider för företaget JoHo Pyro när Nyan får en pratstund med Johan Holländer på telefon från hans verkstad.

– Att bara bli nominerad till att få tävla är en vinst i sig själv, men visst tävlar man för att vinna, säger han.

– Temat för bidraget är havet, vilket passar när man bor på Åland omringad av vattnet. Man kommer få se havets olika sidor – sol och glädje, längtan hem efter en lång seglats och sorgen då havet har tagit någon.

Bidragen bedöms av juryn men det finns också ett publikpris, som kanske är det mest hedervärda enligt Holländer. I publiken beräknas det att det kommer finnas mellan 150 000-200 000 människor

På grund av de nyligen skedda tragiska terrordåden i Frankrike valde arrangörerna att skjuta upp festivalen med en vecka.

– Man valde att göra så för att hedra offren. Dåden satte nog lite smolk i bägaren för festivalen. Nu måste också sätta mer fokus på säkerheten, särskilt med tanke på det kommer att finnas så många i publiken.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!