DELA
Foto: Privat

Ålänning fick radiopris i USA

Ålänningen Axel Kronholms radioreportage har tilldelats första pris i kategorin nyhetsfeature av amerikanska Third Coast International Audio Festival.

Det prisbelönta programmet ”Burma’s Rohingya: Easy Prey for Traffickers” gjordes för kanalen America Abroad Media.

– Det känns hedrande men framför allt känns det bra att man genom priset uppmärksammar den fruktansvärda situationen för rohingyafolket, säger Axel Kronholm, som sommarjobbat vid Nya Åland.

För sitt reportage besökte Kronholm västburmesiska flyktingläger där människor behandlas illa och lider av brist på mat och sjukvård.

– Där bor människor som fördrivits från sina hem under pogromliknande förhållanden av buddhistiska lynchmobbar som bränt ner hus men också mördat rohingyamuslimer, säger Kronholm, som träffade människor vars anhöriga kidnappats av människosmugglare.

Till Burma

Kronholm är född i Jakobstad med växte upp på Åland. Han arbetar som frilansjournalist i Asien, men bor nu i Göteborg. I oktober reser han till Burma för att rapportera inför parlamentsvalet.

Third Coast International Audio Festival i Chicago samlar och återsänder radioprogram samt upprätthåller ett programbibliotek. TCIAF har egna radiosändningar och podcaster samt ordnar tävlingar och konferenser om radioprogram. (FNB-SPT)