DELA
Foto: Ida K Jansson

Ålandsrörelsen firades med pompa och ståt

I söndags var det 100 år sedan Ålandsrörelsens första möte hölls på Ålands folkhögskola. Det firades med en jubileumsfest på samma plats.

– Det här är ett av de viktigaste datumen i Ålands historia, säger historielärare Dan Nordman.
Ålandsrörelsen tillkom vid ett möte på Ålands folkhögskola i Finström den 20 augusti 1917. Under täckmanteln att man skulle diskutera brandkårsfrågor för att in te göra ryska myndigheter misstänksamma samlades Carl Björkman, Johannes Eriksson, Johan Jansson och Julius Sundblom för första gången för att prata om landskapets återförening med Sverige.

– Det här är ett av de viktigaste datumen i Ålands historia. Det var det mötet som satte stenen i rullning för Ålandsrörelsen. Det här mötet var ett bevis för att tanken om en återförening med Sverige hade stöd bland befolkningen och inte bara hos några få människor, säger Dan Nordman, lärare i historia vid Ålands lyceum, som höll ett festtal under jubileumsfesten.

Planeringen av jubileumsfesten stod Finströms kommun av med finansieringshjälp av landskapsregeringen. Kommunfullmäktiges ordförande Viveka Eriksson (Lib), talman Johan Ehn (MSÅ) och lantråd Katrin Sjögren (Lib) höll välkomsttal.

– För Finströms kommun är det betydelsefullt att erinera om och fira de händelser som lade grunden till att Ålands blev självstyrt. Vi tycker att det är rätt och riktigt att vi den här dagen firar självstyrelsen som gett oss så mycket just här i Finström, i hjärtat av Åland, sa Viveka Eriksson bland annat i sitt tal.

Efter det uppträdde Finströmsbördiga Ulvens döttrar med texter skrivna av finströmare som de tonsatt.

Läs mer i måndagens tidning.