DELA

Ålandspremiär för häxfilmen

Nu är den klar, filmen om häxprocesserna på Åland. Världspremiär blir det i Mariehamn den 2 september och den 9 september kommer den upp på biografer runtom i landet.

Arbetet med filmen, som på svenska har fått namnet Djävulens jungfru, har pågått länge. Filmens regissör Saara Cantell berättade tidigare för Nya Åland att hon hade haft planer på filmen i tio år innan själva planeringen kom igång. Inspelningarna gjordes i fjol runtom på Åland. Filmen handlar om häxprocesserna på Åland där sexton kvinnor från Sund, Finström och Jomala år 1666 anklagades för häxeri. Sju av dem dömdes till döden och avrättades.

Enligt manusförfattaren Leena Virtanen, som också har skrivit en bok om häxprocesserna, kan man säga att det som hände på Åland var inledningen på de omfattande förföljelserna i det som i dag är Finland, Sverige och Norge, där hundratals fick sätta livet till. Mest kvinnor, men också män.

För medverkande

- Till Ålandspremiären inbjuds alla som har medverkar i inspelningarna på Åland, statister, samarbetspartner med flera, säger producenten Markku Flink.

Han hade gärna sett en mer omfattande Ålandspremiär, men i brist på finansiering blir det enbart för medarbetarna. På plats finns också regissören och skådespelare. Ålandspremiären äger rum på Bio Savoy den 2 september kl 18.

Filmen har fått drygt 100.000 euro i stöd av landskapsregeringen. (ht)