DELA
Foto: Mika Mattsson

Ålandspremiär för finlandssvenska stjärnskott

Crimson Peak är det band som under året rönt framgångar i Svenskfinland och på lördag möter de för första gången den åländska publiken.

Ålänningen Yones Wilson är gitarrist i bandet, vars musik spelats på både Radio X3M och P3 Osignat.
– Vi satte igång 2016. Alla av oss har gått i Lärkkulla (en musikskola i Karis, reds anmärkning) och vi är jättebra kompisar, säger Yones Wilson.

Han beskriver bandets sound som rockig indiefolk.

– Det roliga med bandet är att trummisen är metal medan jag är blues. Vi har vårt eget sound. Många säger att vi påminner om ”Mumford & Sons”, men vi vill inte ha någon stämpel.

I mars släppte bandet sin första singel ”Mountainside”, och sedan dess har låten fått över tjugotusen lyssningar i olika streamingtjänster, och spelats i både finska och svenska radiokanaler.

– Folk gillar det, vi börjar få ett namn i de finlandssvenska trakterna, säger han.

Singeln ”Mountainside” har även en musikvideo som spelades in i Norge av en av bandmedlemmarna. I tisdags släpptes deras senaste singel ”Your voice”, som lanseras i samband med bandets turne i Svenskfinland.

– Vår turné slutar på Åland, så vårt sista gig är på Arken. Det andra bandet jag är med i, The chairmen, kommer att vara förband, säger Yones Wilson.

Övriga medlemmar i bandet är Elias L-Kovanko, Lina Sandvik, Daniel Strang, Emilia Lindblom och Daniel Illman.

– Vi försöker ha alla på plats när vi skriver låtar, men det är svårt när vi är sex stycken i bandet och två studerar i Jakobstad.

Yones Wilson har hållit på med musik i hela sitt liv, och han har alltid haft musik runt omkring sig.

– Egentligen är jag sångare, och jag började spela gitarr först när jag gick på Ålands folkhögskola, säger han.

Spelningen på Åland äger rum ikväll.