DELA
Foto: PRIVAT

Åländskt program på Suomi Areena

Ålands landskapsregering deltar i Suomi Areena som hålls i Björneborg. För första gången har man också med en egen programpunkt på agendan.

– Vi gör vårt yttersta för att visa att vi existerar på svenska också i det här landet, säger Tony Asumaa glatt.

Kulturminister Tony Asumaa ser den åländska närvaron vid Suomi Areena, som brukar kallas Finlands motsvarighet till Almedalsveckan, som självklar.

– Det är ett tillfälle där alla finländska politiker möts. Det är en stor händelse för politiska aktörer, och då är det mera än skäligt att Åland också visar upp sig på den arenan, som alla andra. Hälften av våra ministrar var i Almedalen och nu när andra hälften visar upp sig här i Björneborg har vi täckt båda händelserna.

Frågor om språk, jämställdhet och hållbarhet diskuteras på den svenska sidan av Suomi Areena där Asumaa och lantråd Katrin Sjögren deltar. Det är tredje året i rad som landskapsregeringen deltar i Suomi Areena.

– För två somrar sedan var Mats Perämaa och jag här för att rekognoscera, och ifjol var vi här på riktigt för första gången. Det här året har vi en egen programpunkt om hållbarhet, berättar Asumaa.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!