DELA

Åländskt gästhamnsprojekt får EU-finansiering

Ålands utvecklings ab (Åuab) och Smart Marina har blivit ett av 32 projekt i Central Baltic-programmets gästhamnsprojekt, som är EU-finansierat.
– Det här är fantastiskt bra för Åland. Vi får möjlighet att utveckla de flesta små gästhamnar i regionen som kommer att främja båtturismen, säger Lennart Joelsson på Åuab, strax efter att han fått det glada beskedet vid lunchtid på torsdagen.

– Dessutom ger det oss en ny möjlighet till att delta i andra typer av EU-finansierade projekt.

Det handlar det om 33 hamnar i Estland, Finland, Åland och Sverige. Projektet omfattar totalt 8 miljoner euro, enligt Joelsson.
– Vi har hållit på med det här i över ett år, säger han.

92 ansökningar har kommit in och av dessa handlar nio om småprojekt och 32 om större projekt, där Smart Marina ingår, berättar han.
– Konkurrensen var ganska hård, säger han.

Vad är er roll i projektet?
– Vi är leadpartner, vilket innebär att vi är total projektledare för hela projektet och har ett övergripande ansvar.

Vad betyder det för Åland?
– Alla hamnar kommer att investera i förbättrad servicenivå. De kommer att knytas samman i ett certifieringssystem som heter Blue flag eller Blue Star marina, som är kvalitetssystem för gästhamnar. För Ålands del drivs Blue flag av Ålands natur och miljö, som är ett internationellt projekt.

Hur många hamnar på Åland berörs?
– Tretton åländska hamnar ingår i Smart Marina-projektet och kommer att få att ta del av finansieringen, som handlar om 2,6 miljoner euro.

Veronika Åström