DELA
Foto: Henry Lindström<07_Bildrubrik>HÖGLJUDDA Under fredagens demonstration på Senatstorget i Helsingfors uppmanades jordbukarna att starta traktormotorerna och trycka på signalhornet.

Åländska jordbrukare deltog i demonstration

4 000 jordbrukare och 600 traktorer samlades i fredags kring Senatstorget i Helsingfors för att demonstrera mot landsbygdsverkets uppskjutna jordbruksstöd.

Den främsta faktorn till demonstrationen var det faktum att många jordbrukare kommer att få sina stöd senare än utlovat efter Landsbygdsverket skjutit fram utbetalningen av stöden. Kritiken mot Landsbygsverket har varit hård under den senaste tiden. På fredag meddelade också verket att dess överdirektör Leena Tenhola förflyttas till andra uppgifter.

Också åländska jordbrukare kommer att påverkas av att stöden betalas ut senare än väntat, eftersom den åländska behörigheten inom jordbrukspolitiken inte täcker alla jordbruksstöd

– Det är lantbruksverket i riket som tar fram de åländska programmen som hanterar stödutbetalningarna. Vi kommer alltid sist, eftersom man först gör programmen för riket och sedan för det åländska jordbruket, säger Ålands producentförbunds Tage Eriksson (C) som också deltog i demonstrationen.

Han beskriver evenemanget som mäktigt och allvarligt på samma gång.

– Vi var tyngda av det budskap som ska föras fram men samtidigt blev jag upprymd av att se att Storkyrkans trappa var full av bönder som demonstrerar med välformulerade plakat. Torget nedanför kyrkan var fullt med traktorer.