DELA
Foto: David Lindström

Åländska Jonas låt kom femma

Den sjungande sjuksköterskan Sandhja fick i lördags sitt genombrott då hon vann den finska uttagningen till Eurovision Song Contest genom att kamma hem flest juryröster med discolåten ”Sing It Away”.
Nya Åland fick en intervju med vinnaren direkt efter sändningen.

– Jag tror att min glädje berörde, jag njöt av varje minut. Det kommer att funka i Stockholm också, tror Sandhja som nu får lämna jobbet som sjukskötare ett tag framöver.

Besvikelse

På Åland höll vi ögonen på Jonas Gladnikoffs bidrag ”Good Enough” med Annica Milan och Kimmo Blom. Om enbart tv-tittarna hade fått bestämma hade det räckt till en fjärde plats men då jurygruppernas röster stod för 50 procent av resultatet slutade ”det åländska bidraget ” på en hedersam femte plats.

– Det är ett hyfsat resultat. Femma av arton låtar är bra, säger Jonas Gladnikoff från Jomala som varit med och skrivit bidraget.

”Good Enough” hörde till vinnarkandidaterna men det visade sig vara oerhört jämt i toppen.

”Hårdare för artisterna”

Jonas Gladnikoff tog det hela med ro.

– Det är mycket hårdare för artisterna att inte vinna. De lägger ner så mycket av sig själva, med är klart att man också som låtskrivare har förhoppningar, sade Jonas.

Förutom i Finland hade Jonas även låtar med i Danmark, Rumänien och tre i Malta. Nästa år vill han försöka igen. Men frågan är om han kan delta i den finska deltävlingen. Man måste nämligen vara mantalsskriven i Finland.

– Ja, vi flyttar från Åland till Stockholm snart, min sambo har fått jobb där. Men som kompositör kan man ju jobba var som helst. Men jag är fortfarande skriven på Åland och det kanske blir så att vi flyttar tillbaka till Åland permanent igen, säger han.

Text och foto: David Lindström