DELA
Foto: Ida K Jansson

Åländska i terrorns Barcelona – många dödsoffer

Uppdaterad kl 06.15 Minst 100 personer har skadats och 13 dödats i en terrorattack, som IS tar på sig ansvaret för, i spanska Barcelona. En annan misstänkt attack på orten Cambrils avvärjdes i ett tidigt skede och flera misstänkta terrorister dödades av polisen. Dessa hade befunnit sig i en skåpbil som fastnat i en poliskontroll.

En vit skåpbil körde vid 18-tiden på torsdagen in i en folkmassa på gågatan La Rambla i Barcelona i Spanien.
Diana Lundgren, bördig från Åland, bor endast en stenkast från La Rambla. Hon befann sig på jobbet, ungefär 10 minuter från paradgatan, när det hände.

– Det känns konstigt och overkligt. Jag har inte riktigt förstått vad som hänt, det har inte gått in, säger hon.

– Det senaste jag läste var att 13 personer dött och att polisen har gått ut med bild på mannen som körde bilen.

Enligt Expressen ska skåpbilen ha kört 530 meter längs gågatan innan gärningsmannen lämnade fordonet.

Lundgren berättar att polisen uppmanar folk att hålla sig borta från centrum eftersom jakten efter en gärningsman pågår.

Kollektivtrafiken har stoppats på grund av händelsen och Lundgren säger att hon stannar kvar på jobbet och följer med händelseutvecklingen via spanska medier.

– Alla som jag sökt efter är i säkerhet. Jenny (Etzell Reyes, också bördig från Åland, reds anm) har skrivit att hon är hemma, säger Lundgren.

Hur länge hon blir kvar på jobbet och avvaktar händelserna i jakten på gärningsmannen vet Diana Lundgren inte.

– Jag stannar nog kvar här en stund till. Jag har blivit erbjuden flera sovplatser hos olika kompisar.

KL 21.55 på torsdagen gjorde nyhetsbyrån FNB följande sammanfattning:

Det här vet vi om händelsen.
Vid 18-tiden finsk tid på torsdagen körde en vit skåpbil in i en folkmassa vid La Rambla. Fordonet fortsatte därefter omkring 600 meter på turiststråket innan det stannade. Minst en person lämnade skåpbilen.
Kataloniens inrikesminister bekräftar att 13 personer har dödats och att minst 50 personer har skadats. (Antalet skadade uppgavs senare på kvällen till 100).
Det spanska tv-bolaget RTVE rapporterar att en person som misstänks för inblandning i det misstänkta terrordådet i Barcelona har frihetsberövats. (Ytterligare en person greps senare. Aftonbladet skriver att polisen vid en presskonferens sagt att ingen av de två gripna körde skåpbilen.)
Spanska medier har publicerat en bild på en man som enligt poliskällor ska ha varit med då skåpbilen hyrdes. 
Motivet till händelsen är inte fastslaget, men polisen hanterar det inträffade som ett terrordåd.

Källor: AFP, AP, Reuters, La Vanguardia, El Pais, RTVE

Finlands utrikesministerium uppger på torsdagskvällen att det inte finns uppgifter om att någon finländare skadats.

– Tidigt på fredagsmorgonen varnade polisen invånare i Cambrils utanför Tarragona för en pågående terrorattack – polisen bekräftade kort därpå att man skjutit ihjäl misstänkta terrorister, skriver Expressen. och tillägger att det enligt poliskällor till RTVE är fem döda och en skadad.
Aftonbladet skriver att tidningen La Vanguardia uppger att de misstänkta terroristerna bar bombbälten och att de tidigare attackerat sex personer på strandpromenaden och knivskurit flera.