DELA
Foto: -

Åländsk neurokirurg i banbrytande operation

– Den här operationen kommer jag att minnas under lång tid framöver.

Det säger Jimmy Sundblom, läkare på neurokirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, om den banbrytande operation han var med om att utföra i somras.

Ett halvår har gått sedan Jimmy Sundblom, född och uppvuxen i Mariehamn, och ansvariga kirurgen Mats Ryttlefors lyckades med något som få kirurger får vara med om under sin karriär.

Tillsammans med ett stort team bytte de två kirurgerna och en assisterande läkare ut nästan två tredjedelar av en kvinnas skallben mot ett skräddarsytt implantat. Den nya skallen byggdes upp av ett titannät, utprintat med 3D-teknik, som gjutits in i keramisk massa. Massan stimulerar patientens egna benbildande celler till att bygga upp nytt ben i implantatet.

Det låter som trolleri – men det fungerar bevisligen.

Implantatet har utvecklats av ett svenskt företag i samarbete med svenska forskare. Materialet är av en helt ny typ som enligt tillverkaren omvandlas till ben på 12–15 månader.

– Operationen i somras var den första i sitt slag, berättar Jimmy Sundblom.

Man har haft tillgång till 3D-printade skallbensproteser av till exempel titan och plast under ganska många år men tack vare materialutvecklingen har ytterligare ett steg nu tagits. Med det nya materialet minskar risken för infektioner väsentligt.

– Hittills har ungefär 300 patienter fått skallproteser av det nya materialet och av dem har bara någon procent drabbats av infektioner.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!