DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åländsk konst på sommarutställning

Önningebymuseets sommarsalong lockade många åländska konstnärer. 37 konstnärer skickade in bidrag, tjugo antogs av juryn bestående av Kjell Ekström, Susanne Procopé-Ilmonen, Claes Moser och Knut Knutsson och 33 verk visas i utställningen.

– Trettio procent av de inskickade konstverken fanns kvar efter gallringen, säger Kjell Ekström.

Temat ”Flykt” har tolkats brett, vilket också var förhoppningen, och strävan är att varje enskilt konstverk ska tilltala.

– Vi har inte tillämpat kvoteringar, till exempel att fyra akvareller också kräver fyra oljemålningar. Däremot har tekniken varit begränsad till att stämma överens med sådan teknik som var möjlig under kolonisternas tid. Foto och video har därför av naturliga skäl fallit bort, säger Kjell Ekström.

Av juryns medlemmar kände två till det åländska konstfältet, medan Claes Moser och Knut Knutsson stod inför konstnärsnamn de inte tidigare kände till.

– Grovgallringen skedde individuellt, och det var intressant att se hur vi bedömt konstverken. Vi som känner till konstnärerna är kanske färgade av vad vi sett förut, medan Claes och Knut var neutrala på ett annat sätt, säger Susanne Procopé-Ilmonen.

Utställningen visar konst av konstnärer som är bosatta på Åland eller på annat sätt har en anknytning. Bland de uttagna konstnärerna väljer juryn dessutom en konstnär ut som erhåller 5 000 euro i pris. Vinnaren tillkännages på vernissagen på lördag kväll.

– Det här är en fin utställning, med bra konst, säger Susanne Procopé-Ilmonen.

Utställningen ”Flykt” visas på Önningebymuseet mellan 10 juni och 31 augusti.

<”Fylld fyrkant”>