DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ålandsbanken matchar rekordåret

Ålandsbanken gör ett lika bra rörelseresultat det första halvåret som man gjorde 2021, 24,3 miljoner euro. Provisionsnettot gick uppåt, medan räntenettot gick svagt nedåt. För det andra kvartalet gick båda lite bättre.

För det första halvåret landar resultatet efter skatt på 19,4 miljoner euro, varav 8,3 under det andra kvartalet.

”Ett turbulent första halvår med krig i Ukraina, hög inflation, stigande räntor och kraftigt vikande aktiemarknader. Trots denna turbulens har vi sett ett fortsatt stabilt nettoinflöde av nya kunder och placeringsvolymer”, kommenterar Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

Placeringsvolymerna ökade 294 miljoner euro. Utlåningen har sedan årsskiftet vuxit med 372 miljoner euro, justerat för att ÅAB sålt sin svenska bolånestock till sitt hypoteksbolag Borgio.

”Sammanfattningsvis ett tillfredsställande första halvår där vi får förbereda oss på ett fortsatt turbulent andra halvår men jag upplever att Ålandsbanken tar sig an även resten av året med god tillförsikt,” kommenterar Peter Wiklöf.

ÅAB gör progonosen att resultatet 2022 kommer bli lika bra som 2021, som var det tredje rekordåret i rad.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp