DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>INGET FEL Ålandsbankens vd Peter Wiklöf säger att banken erbjuder en service för personer som vill flytta utomlands.

Ålandsbanken erbjuder skatteplaneringshjälp

Vill du flytta ditt bolag till Malta och betala mindre företagsskatt?

Det kan Ålandsbanken hjälpa dig med, förutsatt att du tänker flytta till Malta.

– Om det är skatteplanering? Det kan man diskutera, säger bankens vd Peter Wiklöf.

Ålandsbanken i Sverige erbjuder tillsammans med företaget Sparsamskatt två exit-seminarier under 2016. Om en person vill flytta till ett annat land och ta med sig företaget kan man genomföra en så kallad exit, vilket innebär att man flyttar bolaget till sitt nya hemland. På sparsamskatt.se beskrivs processen som att man säljer sitt bolag till ett nystartat bolag, till exempel på Malta där företagsskatten är lägre.

Förutsättningen är att du tänker bo där.

– För att dra en parallell bor det en halv miljon finländare i Sverige som inte upptar arvs- och gåvoskatt. Men vi räknar inte med att de ska betala den skatten i Finland om de inte längre bor där, säger Peter Wiklöf.

För att kunna dra nytta av de skatteregler som gäller till exempel på Malta eller i Portugal, som är två av de länder som föreslås i seminariebeskrivningen, måste man alltså göra en exit för att faktiskt räknas som fastboende i det nya landet. I seminariebeskrivningen står också att Maltas bolagsskatt på 35 procent kan minskas till enbart fem procent om vissa kriterier uppfylls.