DELA

Ålands lyceum vann €konomitävling

Ålands lyceums lag tog hem segern i finalen i Generation €uro-tävlingen på tisdagen. Vinsten är en resa till Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.
Tävlingen ordnas i elva euroländer. Det här var tredje gången Ålands lyceums elever nått finalen som arrangeras av Finlands bank.

Motståndarlagen kom från Etelä-Tapiolas gymnasium i Esbo och Mäkelänrinnes gymnasium i Helsingfors.

Deltagarna skulle presentera förslag till ECB-rådets räntebeslut och eventuella andra penningpolitiska åtgärder.

Ålands lyceums lag – Vilma Danielsson, Edvin Engman, Isak Lindén och Emil Rönnberg – hade arbetat mycket med presentationen tillsammans med lektorn Anders Casén.

Kvällen före finalen i Helsingfors satt laget på hotellrummet och filade på manuskriptet tills deltagarna kunde det felfritt, berättar Isak Lindén.

Ålands lyceum var först ut av de tre lagen. I juryn satt experter från Finlands bank. Efter presentationen fick lagen svara på frågor från juryn som leddes av Finlands banks vice direktionsordförande Seppo Honkapohja. Juryn hyllade ålänningarnas kreativa presentation med en bra analys och en tydlig framställning.

Språket var inget problem. En jurymedlem var finlandssvensk och de andra talade bra svenska.

Erkki Liikanen, chefdirektör för Finlands bank och medlem i den europeiska centralbankens råd, höll ett anförande som översattes till svenska.

I Frankfurt i början av april kommer ålänningarna bland annat att träffa vinnare från de andra euroländerna och Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi.

Arrangörerna hade gjort ett exemplariskt jobb, säger Isak Lindén. Och han får medhåll av Anders Casén:

– Vi är alla väldigt nöjda. Det finns studerande som vill ha en extra utmaning och för dem passar Generation €uro ypperligt.