DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>OVISST ÖDE Vad som händer med hyresgästerna och själva huset om De gamlas hem häver avtalet med Ålands hemgård och löser in byggnaderna är ovisst idag.

Ålands hemgårds avtal ska hävas

De gamlas hem (DGH) inleder nu hävning av arrendeavtalet med Ålands hemgård. Det beslöt DGH:s förbundsfullmäktige på torsdagens möte.
Förbundsstyrelsens ordförande Harry Jansson (C) säger att man ska se över det senaste arrendeavtalet.

– Den stora frågan är förstås vad en hävning innebär, vad som händer med de boende och själva huset om vi löser in byggnaderna. Jag har inga svar på det idag utan vi ska diskutera i styrelsen och förstås med Jomala kommun som berörs av detta.

Ålands hemgård byggdes på 1970-talet och är i behov av omfattande renovering för att motsvara dagens boendekrav, säger Harry Jansson.

Ålands hemgård arrenderar marken där huset står av De gamlas hem fram till 2037. För två år sedan ifrågasatte DGH-styrelsen om arrendeavtalet uppfylldes eftersom också andra än åldringar bodde på Ålands hemgård vilket strider mot avtalet från 2008. DGH föreslog en förändring av arrendeavtalet som skulle ge hemgården rätt att hyra ut till vilka åldersgrupper som helst samt höja legoavgiften från 20 till 200 euro..

Detta gick inte Ålands hemgård med.

Läs mer i måndagens Nya Åland!