DELA

Ålands bönder lägger ny duk

Ett av Kristoffer Lundbergs fält i Saltvik har fått en vitrandig kostym för säsongen.

– Det är första året vi använder oss av den här plastduken, säger han.
Plasten, som ligger i vita rader över en av Kristoffer Lundbergs åkrar, har gett landskapet ett snölikt täcke. Det är en odlingsteknik som ett flertal åländska fodermajsodlare hoppat på i år.

– Vi kör ett provår på ett av fälten, då det är relativt dyrt. Tanken är förstås att detta ska leda till ett mycket bättre resultat, säger han.

Det var i början av maj som en svensk entreprenör med en specialmaskin för uppdraget, lade ut den biologiskt nedbrytbara plasten på ett flertal åkrar på Åland. För Kristoffer Lundbergs nära nio hektar tog det fyra till fem timmar.

– Maskinen sår samtidigt som den lägger ut plasten. Därefter packar den jorden så att den blir fast igen. Det finns ingen risk att plasten blåser av då den ligger fast förankrad, berättar han.

Tekniken i sig är inte ny, utan har varit känd länge. Den är exempelvis vanlig för trädgårdsväxter, förklarar Kristoffer Lundberg. Men det är första gången den används på Åland för grödan fodermajs.

– Det är kallt i marken i maj, men plasten gör att det blir som ett litet växthus under. Det växer då lite fortare och man kan skörda tidigare, säger han.

En annan fördel med att plantorna växer snabbare är att ogräset hålls undan bättre.

– De tävlar om solljuset. När majsplantan växer fortare så får inte ogräset samma fäste, säger han.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!