DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åland toppar vapenstatistik

Kumlinge, Sottunga och Kökar toppar listan på vapentätaste kommunerna i Finland. De har också fler vapenlicenser än invånare i kommunen berättar finska yle.fi.

Fem åländska kommuner ryms med i topp 10.
Det finns cirka 1,5 miljoner vapen hos privatpersoner i Finland enligt siffror från Polisen. Största delen är jaktgevär. Detta berättar finska yle.fi på sin hemsida.

Tre åländska kommuner ligger i topp i statistiken för antal vapenlicenser i förhållande till antal invånare; skärgårdskommunerna Kumlinge, Sottunga och Kökar. Av Finlands 317 kommuner ligger Vårdö på sjätte plats och Föglö på åttonde plats.

Mariehamn ligger på sista plats på antal vapen i förhållande till invånare på Åland. Det ger en 255:e plats i rikslistan.

Sex kommuner på Åland har fler vapenlicenser än invånare; Kumlinge, Sottunga, Kökar, Vårdö, Föglö och Lumparland. Orsakerna är främst att kommunerna är sådana där man jagar mycket uppger yle.fi. Antalet vapenlicenser kan också vara fler än antal vapen eftersom man kan ha parallellicens till ett vapen.

Jaktvapen utgör största delen av vapeninnehavet. Det finns cirka 220 000 enhandsvapen i Finland och de används för sportskytte. Yle.fi skriver att vapenlicenser sällan ges ut för tjänstevapen.

Statistiken visar att, förutom på Åland, så finns flest vapen i norra Finland.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!