DELA
Foto: Leo Sarling<07_Bildrubrik>POSITIV Forskaren Richard Palmer (till höger) säger sig med ett visst förbehåll tycka att den åländska självstyrelsen är en fungerande lösning, och att det positiva med den överväger nackdelarna. Till vänster Kjell-Åke Nordqvist, tf direktör på Ålands fredsinstitut.

”Åland tappar sitt försprång”

Ålands BNP brukar ligga över Finlands, men det håller på att förändras, konstaterar forskaren och utredaren Richard Palmer vid Åsub.

Ålands fredsinstitut presenterade i tisdags publikationen ”Självstyrelser i Norden i ett fredsperspektiv – Färöarna, Grönland och Åland” med Gunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstituts forskarråd, som redaktör.

Richard Palmer, forskare och utredare på Åsub, har medverkat i publikationen. Han har tittat på statistik från Åland, Grönland och Färöarna för att bedöma de autonoma regionernas förhållanden till sina moderländer.

– Det som är speciellt med Åland är att vårt BNP alltid har legat lite över Finlands, men nu börjar det att förändras. I och med sjöfartens tillbakagång håller vi på att tappa vårt försprång. På det planet skiljer vi oss från Färöarna som håller på att gå om Danmark i BNP.

Enligt Richard Palmer skiljer sig Åland och Grönland mest när det kommer till den förväntade livslängden i förhållande till moderlandet.

– På Åland är den förväntade livslängden högre än hos moderlandet, men på Grönland är den tio år lägre. Det beror främst på sociala problem på Grönland, med missbruk och hög självmordsstatistik.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!