DELA
Foto: Joakim Holmström

Åland runt på två hjul i tio år

Väninnorna har tagit Åland till sitt hjärta – i tio somrar har de kommit tillbaka till Åland på cykelsemester.
Det hela började med att de cyklade längs med Göta kanal. Sedan kom de på att det skulle vara trevligt att cykla runt Åland.

Nu är väninnorna Marianne Aspefeldt och Ingela Önnebro, från Södertälje respektive Strängnäs, på cykelsemester på Åland för tionde året i rad.

Varför?

– Vi har båda jobbat som lärare så efter skolavslutningar och midsommar är vi helt slut, så då är det skönt att komma bort och varva ner, säger Aspefeldt.

– Det är ett lugn över Åland, det är inte bråttom någonstans, instämmer Önnebro.

De kommer med färjan över från Grisslehamn varje år efter midsommar för att ägna några dagar åt att cykla runt på ön och upptäcka nya platser och få en lugn stund efter en hektisk vår.

De vecklar ut en karta där de med tusch har märkt ut vilka vägar de har cyklat på, varje år har en egen färg. De har cyklat både på fasta Åland och i skärgården. Bland favoriterna är Föglö och Kökar.

När Nyan träffar cykelväninnorna har de precis kommit till Mariehamn där de ska övernatta på Övernäsgården. De har tagit sig från Eckerö till Vårdö, norrut mot Kvarnbo Gästhem i Saltvik och via Mariehamn innan de avslutar årets resa på Havsbandet i Eckerö.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!