DELA
Foto: Privat

Åland nu associerad medlem i Unesco

Åland blir den tolfte associerade medlemmen i Unesco. Det beslutade Unescos generalförsamling på tisdagen.

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur och ska verka för ökat samarbete mellan medlemsländerna inom dessa områden. Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd var själv på plats i Paris när beslutet togs som passande nog sker inom firandet av Åland 100.

–  Det är speciellt fint att Åland blev associerad medlem nu, när vi är i mitten av firandet av självstyrelsens jubileumsår Åland 100, säger hon i ett pressmeddelande.

Åland ska nu utarbeta en egen Unesco-strategi som ska samla och samordna arbetet internationellt kring fred där man vill lyfta fram Ålandsexemplet och Ålands särställning. Man vill från åländsk sida också framhäva sjöfartens betydelse för kulturarvet.

Åland blir den tolfte associerade medlemmen i Unesco tillsammans med Färöarna, Anguilla, Aruba, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Curaçao, Macao, Montserrat, Nya Kaledonien, Sint Maarten och Tokelau.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp