DELA
Foto: Pressbild<07_Bildrubrik>SAMARBETAR Vid besöket på landsbygdscentrum etablerades ett samarbete mellan Kanada, Sverige och Åland. Från vänster Edith Callaghan, Lena Brenner, Tage Eriksson, Ann Nedergård och Lisa Wälitalo vid Ålands landsbygdscentrum.

Åland med i globalt forskningsprojekt

Under hösten kommer Åland att användas som en specialregion i ett globalt forskningsprojekt om livsmedelskedjor.

Målsättningen med projektet, som leds från Kanada, är att skapa en bättre förståelse för de globala livsmedelskedjorna för att bättre kunna uppnå en hälsosam och hållbar matprodukton.
Tidigare i år tecknade landskapsregeringen avtal med Blekinge tekniska högskola som omfattar ett treårigt samarbete där skolans forskning inom strategisk hållbar utveckling kommer att stärka den åländska processen med att ta fram en utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland.

Med anledning av detta har Lisa Wälitalo, doktorand från Blekinge tekniska högskola, och Edith Callaghan, professor från Acadia University i Nova Scotia i Kanada, besökt Åland.

– Mötena har varit mycket fruktsamma och nya samarbeten har etablerats. Vi ser fram emot det fortsatta samarbetet och ser många fördelar med det breda kontaktnät som skapas genom samarbetena med Acadia University i Kanada och Blekinge tekniska högskola i Sverige, säger hållbarhetsstrateg Ann Nedergård som var värd för besöket.

Samarbetet omfattar bland annat att professor Callaghan under hösten använder Åland som en specialregion i ett större, globalt, forskningsprojekt om livsmedelskedjor.