DELA
Foto: Erkki Santamala

Åland kavlar upp ärmarna

Nej tack. Det är landskapsregeringens svar på att riksregeringen skulle ta över beslutsrätten över den åländska skattegottgörelsen.

Nya Åland berättade i går att finansministeriet i Helsingfors tagit Ålandsdelegationens tillrättavisande om skattegottgörelsen ad notam och ändrat det lagförslag som ska lösa de ekonomiska problem som uppstår i och med rikets vård- och landskapsreformer.

Finansministeriets nya förslag är att Åland ska få den skattegottgörelse, som landskapet enligt grundlag har rätt till, men ministeriet vill att den ska slås fast i samband med att riksregeringen klubbar den årliga statsbudgeten.

Men det säger Åland nu ett kraftigt nej till. I ett utlåtande, som togs på ett extra plenum i går, är regeringen tydlig med att man inte går med på att göra skattegottgörelsen till en budgetfråga.

Det åländska motförslaget är att landskapet ska behålla avräkningsgrunden på 0,45 procent och ta emot den betydligt högre klumpsumma som blir den konkreta följden av rikets reformpaket.

Ålandsdelegationen skulle, precis som i dag räkna ut hur mycket ålänningarna egentligen har betalat i skatt och utgående från det fastställa skattegottgörelsen eller flitpengen som den kallas i folkmun.

Landskapsregeringen och lagtinget skulle sedan fatta beslut om att återbetala skillnaden mellan skattegottgörelsen och den utbetalda klumpsumman till riket.

Medan finansministeriet vill lägga avgörandet i riksregeringen vill alltså landskapsregeringen överföra beslutsrätten till Åland.

– Det är ett helt rimligt förslag från vår sida. Det är våra pengar det handlar om och vi har stöd i grundlagen, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).