DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland kan torpedera planerade båtskatten

Åland kan, om man vill, torpedera den planerade båtskatten både i landskapet och resten av Finland.

Det som krävs är att lagtinget väljer att slopa registret för fritidsbåtar enligt svensk modell.
Båtskatten har seglat upp som ett hett samtalsämne sedan det blev klart att regeringen i Helsingfors under budgetförhandlingarna i slutet av förra veckan beslöt att en ny båtskatt ska införas redan nästa år. Både båtskatten och tidtabellen är ett resultat av Sannfinländarnas krav och de eftergifter partiet tvingades till, bland annat att barnomsorgsavgifterna i riket inte kommer att höjas nästa år.

Åland har trumf

Men vad kan Åland göra för att mota bort båtskatten – en skatt som enligt riksdagsledamot Mats Löfström ger alltför lite intäkter för att motivera den byråkrati som den ger upphov till?

Åland har egen behörighet och lag vad gäller register över fritidsbåtar. En ny lag, där också registreringen av fritidsbåtar ingår, är på väg till lagtinget.

Kan lagtinget helt kallt ta bort kravet på register så som man har gjort i Sverige där enbart båtar i yrkestrafik registreras?

– Ja, varför inte? Som jag ser det finns det inget hinder för lagtinget att utforma regelverket som man vill, säger Mats Löfström.

Han är frustrerad över att Sannfinländarna lyckats få igenom kravet på den nya skatten.

– Det är en typisk avundsjukeskatt, en populistisk skatt där syftet bara är att klämma åt båtägarna. Jag ska göra allt jag kan för att den inte ska bli verklighet.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!