DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>LÄTTARE När systemet är infört räcker det att du har med dig FPA-kortet när du går till apoteket för att hämta ut receptbelagd medicin.

Åland inför e-recept nästa år

Åland börjar använda e-recept från och med nästa år. Med det nya systemet kan läkare förnya recept elektroniskt och patienter kan hämta ut medicinen från apotek utan ett pappersrecept.

– Det blir enklare och säkrare för patienterna, säger hälsovårdsinspektör Ulla-Liisa Latvala.
De elektroniska recepten används redan i resten av landet och nu ska Åland ansluta sig till systemet. Lagstiftning i riket innebär att det blir obligatoriskt med e-recept även på Åland från och med den första januari 2017.

Bara i undantagsfall ska apoteken expediera pappersrecept. Det finns många fördelar med det nya systemet men den främsta är att det blir enklare för patienterna enligt hälsovårdsinspektör Ulla-Liisa Latvala.

Det nya systemet samlar informationen och gör det lättare att se vilka recept en patient har. De elektroniska recepten möjliggör också för olika vårdinstanser att se vilka recept som har skrivits ut runt om i landet.

För att hämta ut receptbelagd medicin från apotek behövs efter ändringen bara FPA-kortet. Det ska också bli lättare att kontrollera om ett recept har hämtats ut. Alla preparat, även narkotikaklassade, kommer att finnas i systemet och minskar risken för läkemedelsmissbruk.

Patienterna har möjlighet att följa sina egna recept via en hemsida och vid behov ta med sig en sammanställning av sina mediciner till exempel vid resa utomlands.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!