DELA
Foto: Rasmus Olin

Åland Gallup om vaccin för vårdpersonal

Ska det vara obligatoriskt för sjukvårdspersonal att vaccinera sig mot säsongsinfluensan?
Nya Åland undrar vad du tycker.

Under året har diskussionen om vaccination mot säsongsinfluensa gått het. Enligt den nya smittskyddslagen i riket ska all personal som jobbar med patienter i så kallade riskgrupper vara vaccinerade mot säsongsinfluensan.

Beskedet har väckt starka känslor bland vissa som jobbar på ÅHS. Ingen vårdpersonal kan dock tvingas ta vaccin, enligt chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.

Men vad som kommer att hända med de som inte vill ta säsongsinfluensavaccinet är än så länge oklart. I söndagens Nya Åland sade ÅHS styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) att frågan fortfarande diskuteras.

Enligt ÅHS-ledningen hade 52 procent av personalen vaccinerat sig till och med den 15 november, men vaccinationerna pågår fram till årskiftet. Det kan med andra ord bli fler som tar säsongsinfluensavaccinet.

Nu undrar Nya Åland vad du tycker, ska det vara obligatoriskt för sjukvårdspersonal att vaccinera sig mot säsongsinfluensan? Gå in på Åland gallup (klicka här) och tyck till. Du är givetvis anonym när du deltar, men du måste registrera dig med ditt Facebook-konto. Har du inget Facebook-konto men ändå vill delta, hör av dig till Nya Åland så hjälper vi dig med det.

Du får också svara på frågan vem du skulle rösta på om det var val i dag och vilken partiledare du har störst förtroende för. Omröstningen är öppen till fredag kväll.

Åland gallup är ett samarbete mellan Nya Åland och Mats Adamczak som ansvarar för omröstningen.