DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland Gallup om EU-valet

Om en dryg vecka äger Europaparlamentsvalet rum.
Vem får din röst, undrar vi i Åland Gallup.
Vi frågar också om ishockey-VM.

Klicka här för att komma till gallupen.

Söndagen den 26 maj är det dags för val till Europaparlamentet. Sammanlagt väljs 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsländer. Finland har 13 platser, men om och när Storbritannien lämnar unionen får Finland ett fjortonde mandat.

Förhandsröstningen började i onsdags och pågår tills på tisdag. Under de två första dagarna har 1 117 personer röstat på postkontoret i Mariehamn. Alla röstberättigade får rösta i vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland eller utomlands.

EU-medborgare som är bosatta i ett annat land i unionen får välja om hen vill rösta där eller i sitt hemlands EU-val. Att rösta i mer än ett lands val är olagligt.

Samma valkrets

I månadens Åland Gallup vill Nya Åland veta vem du tänker rösta på?

I årets val finns två kandidater som stöds av åländska partier.

På Svenska folkpartiets lista är Anton Nilsson uppställd med stöd av Centern, Liberalerna, Moderaterna och Ålands framtid.

Camilla Gunell ställer upp på Socialdemokraternas lista.

Vi har också valt att inkludera den sittande Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP) som ett svarsalternativ eftersom han vid det senaste valet var den kandidat som fick näst flest röster på Åland.

Ett fjärde alternativ är att rösta på någon annan av de finländska kandidaterna. I EU-valet är hela Finland och Åland en och samma valkrets och totalt står 269 kandidater uppställda.

Blågult eller blåvitt?

Herrarnas VM i ishockey pågår som bäst och på Åland är det ingen självklarhet vilket lag ens hjärta klappar för. På Nya Ålands redaktion går i alla fall åsikterna isär.

När Finland möter Sverige, vem hejar du på?

I månadens Åland Gallup får du bekänna färg.

Facebook-konto

Du är givetvis anonym när du röstar, men du behöver ett Facebook-konto för att kunna delta i enkäten. Klicka här för att komma till gallupen.

Åland Gallup är ett samarbete mellan Nya Åland och Mats Adamczak som ansvarar för omröstningen.

<