DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland enda landskap med specialservice

Var sjätte vecka kommer en tjänsteman från Migrationsverket i Finland till Åland för att hantera inflyttades ansökningsärenden.

Åland är det enda stället i landet som har den här specialservicen.
När beskedet kom i fjol om att alla utlänningsärenden skulle flyttas från polisen till Migrationsverket var oron stor på Åland.

Skulle de nyålänningar som behöver uppehållstillstånd, arbetstillstånd eller något annat myndighetsbeslut bli tvungna att ta färjan till Åbo för att få sina ärenden uträttade?

Beslutet blev i stället att Migrationsverket skulle komma till Åland med jämna mellanrum. Nu är ramarna klara – och nu är verkets tjänstemän på plats för andra gången sedan ändringen trädde i kraft.

Anna Tähkäpää, chef för Migrationsverkets enhet i Västra Finland, var på plats i går för att dels lära känna sina åländska samarbetsparter, dels informera allmänheten via pressen.

– Eftersom Åland inte längre har ett eget serviceställe kommer vi hit en gång i månaden eller var sjätte vecka och stannar ett par dagar. Tills vidare har vi vår mottagning i polishuset men vi kommer att flytta. Det är inte heller omöjligt att vi kommer oftare till Åland om behovet av service är stort, säger hon.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!