DELA

”Åland - en kommun” presenteras på fredag

Kommunreformen marscherar framåt.

En enkommunsmodell offentliggörs på fredag och nästa vecka börjar arbetet med det tredje och sista alternativet.
På fredag presenterar det svenska konsultföretaget PwC sitt andra bidrag till kommunreformen, ”Åland -  en kommun”. I det första alternativet, som offentliggjordes i juni, skissade företaget upp en framtid med fyra åländska kommuner.

Det tredje alternativet ska tas fram av de åländska kommunerna. Nästa vecka inleds en serie workshops med olika teman som ska resultera i ett preliminärt förslag den 4 oktober.

– Avsikten med workshopparna är att man med PwC:s två utredningar som faktaunderlag ska baka ihop ett tredje alternativ, säger minister Nina Fellman (S) som har kommunreformen på sitt bord.

Det tredje alternativet ska vara klart den 20-25 oktober och efter det blir det ålänningarnas tur att tycka till. Sammanlagt 2 640 personer kommer att få en enkät som Åsub skickar ut, sammanställer och levererar i december.

Alla fem workshoppar hålls på hotell Arkipelag i Mariehamn, något som lagtingsman Runar Karlsson (C) kritiserar.

– Det är typiskt, det är centralisering. Man kunde ha lagt ett par av workshopparna på landsbygden. De som talar för en sammanslagning av kommunerna brukar ju lyfta fram att det är korta sträckor på Åland men nu är det plötsligt långt till landsbygden, säger han.

– Vi blir 50-60 deltagare som ska sitta och arbeta i 5 personers-grupper. Det mest ändamålsenliga och samtidigt billigaste alternativet som vi hittat är hotell Arkipelag, svarar Fellman.

– Och ja, vi kollade även utrymmen på landsbygden. Om Runar Karlsson hittar en lämplig lokal till exempel i Godby är han mer än välkommen att ta kontakt.