DELA
Foto: Oliver Nyholm

Akut utryckning räddar mjölkgårdens djur

Vem tar hand om djuren när en mjölkbonde, med omkring 150 djur totalt på gården, plötsligt dör?

Den frågan ställer sig släkt, vänner och kollegor efter den tragiska trafikolyckan med dödlig utgång i Lemland Söderby förra veckan.
I går morse la Jan Aalto, släkt med mjölkbonden som avled i olyckan och en av de två som utan tidigare erfarenhet av jordbruk tog sig an uppdraget att sköta djuren, ut ett inlägg på Facebook efter fyra dygn i den nya rollen. Den förolyckade mjölkbonden, som brukade en större gård i Lumparland Lumparby, hade ingen egen familj och därför måste djurskötseln ordnas på annat sätt.

– Allt detta är möjligt med en oerhört duktig personal och otroligt mycket stöd och hjälp från andra jordbrukare, släkt och vänner, skriver Jan Aalto.

Han konstaterar att ett jordbruk med levande djur inte är som vilket företag som helst – något som vissa politiker hävdat – och att det är omöjligt för en utomstående att greppa hur komplext det är att driva ett jordbruk.

Jan Aalto säger till Nya Åland att han tillsammans med Tom Mattsson byggt upp ett nätverk med ett tiotal frivilliga som hjälps åt på olika vis med arbetet på gården tillsammans med de tre anställda.

– Också de myndigheter vi har haft kontakt med har varit tillmötesgående, konstaterar han.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!