DELA

Air Åland blir delägare i Nextjet

Ett slutgiltigt avtal väntas den första september. För Air Ålands del är finansieringen klar. För Air Åland och flygtrafiken till Mariehamn innebär affären inga förändringar.

I går ingick Air Åland ett intentionsavtal med Nextjet om att bli delägare i bolaget. Affären är alltså inte klar än. Nextjets huvudägare har sedan 2012 varit det lokala näringslivet i Örnsköldsvik genom HKF Resor AB och Höga Kusten Flyg AB. De tilltänkta nya ägarna är förutom Air Åland den österbottniska energikoncernen Katternö ab och en av Nextjets grundare samt vd Magnus Ivarsson.

I dag sköter Nextjet flygtrafiken från Mariehamn till Stockholm och Åbo. Finnair sköter trafiken till Helsingfors. Air Åland genomför inga flygningar i nuläget utan bolaget sköter incheckning, hangaruthyrning och kabinpersonal på Mariehamns flygfält.

Hur blev affären till, Air Ålands styrelseordförande Kjell Clemes?

– Vi fick en förfrågan och gick igenom det hela med de tilltänkta nya ägarna. vi tycker att det stärker Air Ålands ursprungliga verksamhetsplan. Att säkra flygtrafiken till Åland, säger Kjell Clemes.

Läs mer i onsdagens Nya Åland