DELA
Foto: Stefan Öhberg
Fästingar blir aktiva när medeltemperaturen utomhus blir cirka 5 grader och med andra ord är fästingsäsongen snart igång för i år.

ÅHS påminner om TBE-vaccin

Nu är läget inne att se över din vaccinskydd mot TBE. Det vill ÅHS påminna om.

Fästingar blir aktiva när medeltemperaturen utomhus blir cirka 5 grader och med andra ord är fästingsäsongen snart igång för i år. Därför påminner ÅHS nu i ett pressmeddelande om att alla bör se över sitt vaccinskydd mot den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE.

Infektionsläkaren Marika Nordberg berättar att TBE-fallen ökat både i Sverige och Finland de senaste åren. På Åland har siffran legat stabilt på åtta fall år 2023 och nio fall år 2022. Men:

”Flertalet av de åländska fallen de senaste två åren har varit ovaccinerade eller inte tagit sina påfyllnadsdoser”, skriver ÅHS i pressmeddelandet.

Förra året behövde sju av de åtta fallen sjukhusvård mellan tre och 39 dagar. Majoriteten av fallen var män, med en medianålder på 51,5 år.

”Även om du fått vaccin tidigare kan du behöva en påfyllnadsdos/boosterdos”, säger Malin Ringbom, klinikchef på primärvårdskliniken, i pressmeddelandet.

För tidsbokning för vuxna ska man ringa hälsocentralen i Mariehamn eller Godby. För barn mellan tre och 6 år kontaktas barnrådgivningen, medan skolhälsovården är den man ska vända sig till för barn i skolåldern. Även de privata läkarstationerna ger vaccinet.