DELA
Foto: Erkki Santamala

ÅHS öppnar palliativ mottagning

ÅHS svarar nu på behovet av palliativ vård och öppnar en mottagning.
Ålands hälso- och sjukvård öppnar en palliativ mottagning som startar sin verksamhet 15 september 2016. Mottagningen kommer att hålla öppet två dagar i veckan, tisdag och torsdag klockan 8–15.30 och ha telefontid klockan 8–8.30 och 11–12.

– Det finns ingen statistik på hur många patienter det rör sig om som har behovet av den här typen av vård. Vi börjar med att hålla öppet två dagar i veckan och om behovet finns kan vi komma att utöka mottagningstiden, säger Annika Kowalewski, sjukskötare vid ÅHS.

Den palliativa mottagningen kommer att fylla en viktig funktion inom vården, ett behov som på ÅHS tidigare har varit omättat.

– Många av dem med behov av palliativ vård är cancerpatienter. Eftersom vi tidigare inte har haft en palliativ mottagning har cancerpatienter när de är klara hos onkologin blivit hänvisade till primärvården. På hälsocentralerna har man ingen utbildning om hur man behandlar denna typ av patienter, vilket är problematiskt. I och med den palliativa vården kommer det att finnas kunskap om vad patienten känner och behöver. Vi kommer att kunna göra en uppskattning av symtomen och se var problemen finns och försöka lösa dem. Vi kommer att samarbeta med hemvården – målet är att patienten ska kunna stanna hemma så länge som möjligt.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.