DELA
Foto: Stefan Öhberg

ÅHS inför ny coronamottagning

ÅHS vidtar nu tre stora åtgärder för att hindra eventuell sjukdomsspridning på Åland.

Man inrättar en coronatelefon, numret är 535 313.

Man startar upp en coronamottagning på sjukhusområdet.

Alla besök till hälsocentralens jour kräver tidsbokning.
För att snabbare hitta eventuella smittade av corona och bromsa spridningen i samhället vidtar ÅHS flera olika åtgärder. Det berättade hälsocentralens läkare Tora Woivalin och infektionsläkaren Marika Nordberg på fredagens presskonferens.

Den första åtgärden är att man inrättar en speciell telefonnummer dit man ska ringa för alla coronarelaterade samtal. Numret är 535 313. Telefonen kommer att vara bemannad från och med lördag klockan 9.00 och där besvaras samtalen av sjukskötare.

Antalet samtal har ökat snabbt de senaste dagarna.

– Nu i morse fick vi 25 samtal på två timmar. Det är svårt att hinna med, säger Marika Nordberg.

Den andra stora åtgärden är att man inrättar en skild coronamottagning på sjukhusområdet, för att skilja på eventuella coronasjuka och sjuka i andra sjukdomar.

Coronamottagningen finns på plats från och med måndag och har en egen ingång. Ingen ska dock självmant gå dit, utan man hänvisas dit efter beslut per telefon av coronamottagningen.

– Där kan man undersökas av sjukskötare och läkarundersökning kan ordnas vid behov, säger Marika Nordberg.

En tredje stor förändring från och med måndag morgon är att hälsocentralen inte längre tar emot oanmälda besök.

– Från och med måndag övergår vi till en tidsbokad jour. Man ska inte komma till hälsocentralen för något jourärende. Alla saker man vill ha en akuttid för, så ringer man och bokar en tid för. Det här för att vi ska få ordning och struktur. Det blir också lättare för oss att skilja ur de infektionskänsliga patienter som inte ska sitta i vårt väntrum.

Läs mer i lördagens Nya Åland.