DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅHS: Alla personer med symtom ska provtas – vissa undantag för barn

 

Alla personer med symtom som tyder på covid-19 ska fortsättningsvis provtas, dock med vissa undantag för barn, det skriver Ålands hälso- och sjukvård i ett pressmeddelande.

Frågor gällande huruvida barn med förkylningssymtom ska testas har varit på tapeten under både våren och sommaren.

ÅHS skriver nu i ett förtydligande att barn kan ha återkommande och långvariga förkylningar och att symtom på covid-19 inte skiljer sig från andra luftvägsinfektioner eller förkylningssymtom. Därför ska barn med infektionssymtom alltid stanna hemma från dagvård och skola och testas för covid-19 i följande situationer:

– Barnet har tydliga symtom förenliga med covid-19

– Barnet uppvisar nya förkylningssymtom efter att ha varit friskt en längre tid

– Barnet har varit i kontakt med en person som testat positivt för covid-19.

Barn med lindringa symtom som troligtvis inte har blivit exponerade för viruset behöver inte testa sig om ingen i familjen har varit på resa under de senaste 14 dygnen. Barn som har allergiska besvär, samt barn som har långvariga luftvägssymtom där symtombilden är oförändrad behöver inte heller testas.

ÅHS meddelar också att om flera i samma familj har liknande symtom samtidigt räcker det med ett negativt testresultat. Alla familjens barn behöver inte testas.

Man påminner dock om att barn med infektionssymtom ska alltid stanna hemma från dagvård och skola. Ett barn som har testats negativt kan återvända till skola/dagvård om barnet är på bättringsvägen även om alla symtom inte har gått över helt. Skolan eller dagvården har inte rätt att kräva intyg på testresultat.

Alla vuxna med förkylningssymptom ska fortsättningsvis ringa coronatelefonen på nummer. 018-535 313 för rådgivning och planering av provtagning.

De uppdaterade direktiven hittas på ÅHS webbplats: www.ahs.ax

Direktiven baseras på THL:s nya riktlinjer.