DELA

ÅGK förbereder sig för proffstour

Ålands Golfklubb (ÅGK) har en nyckelroll när en deltävling i en av de stora tävlingsserierna för damgolfare för första gången ordnas på Åland. Proffstävlingsserien Ladies European Tour spelas på Åland från 29 augusti till 4 september.

Den åländska deltävlingen Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken arrangeras av Ladies European Tour-organisationen och Finlands Golfförbund.

Tävlingen ordnas på ÅGK:s anläggning Slottsbanan i Kastelholm i Sund, och golfklubben bidrar också med frivilligarbetare för de praktiska arrangemangen.

Tävlingen har fått sitt namn tack vare att Ålands landskapsregering har bidragit till den med evenemangsstöd och att Ålandsbanken är dess titelpartner.

Hittills är 126 av de närmare 200 spelare som är kvalificerade för touren anmälda till tävlingen. ÅGK representeras av Emma Lindman och Anna-Karin Salmén.

Tävlingens totala prissumma är 250 000 euro.

Hoppas på stor publik

ÅGK:s klubbdirektör Björn Wennström berättar att tävlingen kan vara gynnsam bland annat för de åländska hotell- och restaurangbranscherna.

– Det är viktigt för Ålands näringsliv, säger Wennström.

Han hoppas på att det kommer mycket publik för att följa med tävlingen.

– Vi hoppas på uppemot 4000 besökare över de här tre dagarna.

Slottsbanan kommer att ha en särskild bansträckning under tävlingen. Banan kommer att spelas med start från hål nummer sex i stället för att inledas med hål nummer ett.

– Det kommer att märkas en ganska tydlig skillnad, berättar Wennström.

Logistisk utmaning

Den åländska deltävlingens projektledare Mari Rosenqvist berättar att tävlingen kräver en hel del från ÅGK:s sida.

– Det är en stor logistisk utmaning, säger Rosenqvist.

Frivilligarbete spelar en viktig roll i ordnandet av tävlingen. 154 av ÅGK:s medlemmar har anmält sig till att delta i arrangemangen.

– Det skulle inte gå att göra utan den här klubbens medlemmar, säger Rosenqvist om organiserandet av tävlingen.

En del av klubbens medlemmar kommer till och med att öppna sina hem och bidra med boende till tävlande under tävlingens gång.

Det kommer att finnas en extra parkeringsplats på en åker i närheten, och då ÅGK:s restaurang inte kommer att vara öppen för allmänheten under tävlingen kommer det i stället att finnas en satellitrestaurang på området samt ett utbud av gatumatsförsäljare.

Inträdet till anläggningen kommer att vara fritt. Rosenqvist hoppas på att många som inte är särskilt intresserade av golf sedan tidigare ska komma för att se på tävlingen.

– Bara det att få vistas i den här miljön, ger hon som orsak till ett besök.

Förutom själva deltävlingen i Ladies European Tour kommer det under tävlingsveckans gång även att ordnas en ProAm-tävling och tävlingen LET’S GO!

ProAm-tävlingen är ett företagsevenemang där amatörer får chansen att spela tillsammans med proffsspelarna. I LET’S GO!-tävlingen får både klubbmedlemmar och gäster möjlighet att spela på banan i dess särskilda mästerskapsuppställning.