DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>I FRAMKANT Ålands Framtid vill lyfta kvinnorna. I förgrunden står (från vänster) Pia Eriksson, och Hanna Segerström och Peggy Smulter. I bakgrunden står Ove Andersson, Axel Jonsson, Brage Eklund och Anders Eriksson.

ÅF till val med kvinnolista

Ålands Framtid kommer att ha en gemensam lista för alla kvinnliga kandidater i höstens lagtingsval.
I det förra lagtingsvalet föll något flera röster på en kvinnlig kandidat än på en manlig. Men trots det var samtliga nya lagtingsledamöter som kom in män.

Det här vill Ålands Framtid ändra på genom att lansera en kvinnolista i höstens lagtingsval.

– Vi kommer att gå till val med en kvinnolista för att säkerställa att vi får åtminstone en kvinna invald i lagtinget. Vi ser det här som ett konkret sätt att stärka kvinnorna i vårt parti, sade partiets ordförande Axel Jonsson under en presskonferens i går.

Vad är en kvinnolista?

– De kvinnor som ligger i topp på listan kommer att ha alla andra kandidaters röster med sig och få ett bättre jämförelsetal, säger Axel Jonsson.

Tanken med systemet är att en kvinnlig kandidat inte ska behöva samla så många egna röster för att komma in utan kunna dra nytta av de andra kvinnorna i partiet.

Tre av kandidaterna på listan är redan klara. De är Pia Eriksson, Peggy Smulter och Hanna Segerström (som syns på bilden).

De är nöjda över lösningen.

– Åtminstone den kvinnan som får flest röster kommer att komma in, säger Smulter.

Läs mer i papperstidningen!